3de zendingsreis Noord Korea april 2010

3de Voorbedereis naar Noord-Korea April 2010
Zaterdag 10 april 2010.
Dagtekst Jozua 1:7
En houd je vóór alles vastberaden en standvastig aan de wet waarin mijn dienaar Mozes je heeft onderwezen. Houd je daar altijd aan en wijk er op geen enkele manier van af, opdat je in alles wat je doet zult slagen

In de voorbereiding op de nieuwe zendingsreis is er behoorlijke tegenstand.

De contacten met de contactpersoon verlopen op zich soepel.

De totale voorbereiding omvat een klein half jaar. Deze reis gaan we als gezanten, ambassadeurs van Jezus Christus, van Gods Koninkrijk (2 Korintiërs 5:20).

Een gebedsgroep van mensen, organisaties en gemeenten ondersteunt deze missie.

Dagelijks wordt Jesaja 61 uitgebeden over Noord-Korea gedurende 3 maanden.

Gods belofte voor een nieuwe tijd voor de Koreanen.

In Noord Korea hebben we op velerlei manieren kunnen getuigen over Jezus.

Met onze begeleider (vijf stuks), contactpersonen(drie stuks) en medereizigers konden we vrijelijk spreken over het geloof in Jezus.

Corrie heeft haar boek met Bijbelse schilderijen, Bijbelteksten en levensverhaal als cadeau aangeboden. Het boek is aandachtig bekeken en een begeleider vroeg zelfs of Corrie voor hem ook een schilderij wilde maken. Ook de anderen stelden er vragen over.

Hans heeft een getuigenis in de kerk over verzoening tussen het Koreaanse volk onderling en met God voor gelezen. Het werd letterlijk vertaald in het Koreaans inclusief de Bijbelgedeelten. Er waren video opnamen dus het kan nog door velen bekeken worden.

Op een heuvel die over heel de stad uitziet en gelegen aan de rivier die door Pyong Yang loopt hebben we gebeden voor het Koreaanse volk, speciaal voor de mensen die gevangen zitten en we hebben er Bijbelteksten geproclameerd.

Op menig moment kregen we kansen om over het geloof te spreken. Een bijzondere gelegenheid was bij het cadeau dat Billy Graham  bij zijn bezoek aan Noord Korea had gegeven, een wereldbol met boven ieder werelddeel een duif. De gids vertelde dat het stond voor de wereldvrede. We konden dit aanvullen dat het voor de Christenen het symbool is van de Heilige Geest, die over de wereld is uitgestort.

Een aantal keren hebben we visitekaartjes uit gereikt waarop oa de weblog staat www.samenindenaamvanjezus.nl . Maar ook het speldje van een christelijke zakenmensenorganisatie leverde vragen op

Omdat de plaatsen die we bezoeken in Noord Korea veelal dezelfde zijn als de vorige reizen wordt voor gedetailleerde beschrijving verwezen naar de vorige reisverslagen. Uit veiligheidsoverwegingen worden de persoonlijke gesprekken met de mensen  over het evangelie niet specifiek genoemd.

Vandaag gaan we naar Schiphol er blijken werkzaamheden op het spoor te zijn.

Iemand brengt ons naar Roosendaal. We worden als het ware geleid naar het juiste spoor en we zijn ruim op tijd op het vliegveld.

Daar bidden we in de gebedsruimte. Aan een Duitse vrouw vertellen we over de reis naar Noord-Korea.  Ze is verbaasd dat we daar openlijk als Christenen mogen komen. We geven haar een kaartje mee waarop de weblog  www.togetherinthenameofjesus.com staat en het kan  nalezen. De vlucht verloopt op zich voorspoedig al blijft het tijdsverschil van negen uur een vreemde gewaarwording.

Zondag 11 april 2010.

Dagtekst Deuteronomium 31:6

Wees vastberaden en standvastig. Er is geen enkele reden om bang voor hen te zijn, want het is de HEER, uw God, die met u meegaat. Hij zal niet van uw zijde wijken en u niet verlaten.’

Deze tekst heeft ons veel steun gegeven in de voorbereidingen op de momenten dat er veel geestelijke strijd en ontmoediging was

Inmiddels 9 uur verder in de tijd. Rond 12.30 uur landen we in Peking. Alles gaat soepel we worden hartelijk begroet en zijn rond 14.00 uur in het hotel.

In de avond zien we onze reisleider naar Noord-Korea in het hotel. Dit is wederom een hartelijke begroeting.

Maandag 12 april 2010.

Dagtekst Openbaringen 21:5-7 Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ – Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.’ – 6 Toen zei Hij tegen mij: ‘Het is voltrokken! Ik ben de alfa en de omega, het begin en het einde. Wie dorst heeft geef ik vrij te drinken uit de bron met water dat leven geeft. 7 Wie overwint komen al deze dingen toe. Ik zal zijn God zijn en hij zal mijn kind zijn

In de nacht is het moeilijk slapen vanwege de harde bedden en de jetlag.

Een mens vertrouwt op ervaring terwijl dat we volledig op God moeten vertrouwen.

En al gaan we voor de derde keer alles zal weer nieuw zijn. De overwinning dient te worden behaald. God is achter ons. Het begin, de Alfa God is voor ons het einde, de Omega en God is met ons. Nauwgezet zullen we zijn inzettingen volgen.

In de morgen hebben we weer een ontmoeting met de reisleider. Hij gaat het visum voor Noord-Korea regelen. Daarna ’s morgens bijslapen en ’s middags een warme sjaal en jas voor Corrie kopen vanwege de kou.

Verder een rustige dag maar in de nacht worden we hevig aangevallen. We vragen de bidgroep om extra voor ons te bidden. Daarna zijn we hebben we nog een korte tijd geslapen..

Dinsdag 13 april 2010

Dagtekst Hebreeën 11:1-3.

Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. 2 Om hun geloof werden de mensen uit vroeger tijden geprezen. 3 Door geloof komen we tot het inzicht dat de wereld door het woord van God geordend is, dat dus het zichtbare is ontstaan uit het niet-zichtbare

Zwaar vermoeid gaan we de reisdag naar Pyong Yang aan met het reisgezelschap.

De Spaanse reisleider, zijn secondant uit Noorwegen, een Spaanse student politicologie, een Italiaanse professor, een Noordse artiest, een Bulgaarse zakenman en wij met zijn tweeën.

Een rustige vlucht naar Pyong Yang en een hartelijk welkom.

Corrie geeft het cadeau het boek met Bijbelse schilderijen.

In de avond het gebruikelijke welkoms diner. Het gaat enigszins aan ons voorbij we kennen het verhaal.

We merken goed dat er voor ons wordt gebeden. We hebben een goede nachtrust.

Woensdag 14 april 2010.

Dagtekst Jeremia 51:15-17

Hij die de aarde heeft gemaakt met zijn kracht, de wereld heeft gegrondvest met zijn wijsheid, de hemel heeft gespannen met zijn inzicht –16 als hij zijn stem verheft, ruist water uit de hemel neer. Wolken wekt hij aan de einder, bliksems smeedt hij, de regen valt, hij laat de wind los uit zijn schatkamers.17 Het menselijk verstand staat daarbij stil.

We bezoeken het geboortehuis van Kim Il Sung. Er is een voorjaarszonnetje nog vrij fris en toch al warmer dan gisteren. En zeker warmer dan de ijzige kou van vorig jaar.

We bezoeken een universiteit met technische opleidingen. We worden rondgeleid in de elektronische bibliotheek.

Die avond gaan we naar de rivier. Daar blijkt een gigantisch vuurwerk te zijn.

Een compositie van muziek, zang en beeld. Het is een perfecte afstemming. Het duurt meer dan een uur. Op de terugweg is het een hele klus om elkaar niet kwijt te raken in de mensenmassa.

Vandaag weer met mensen gesproken en gedeeld over het geloof.

Vermoeid gaan we de nacht in.

Donderdag 15 april 2010.

Dagtekst Jeremia 31:8-9

Ik laat hen uit het noorden terugkeren en breng hen samen van de einden der aarde. Ook blinden en lammen komen mee, ook zwangere vrouwen, en vrouwen in barensnood. In dichte drommen keren ze terug.9 Zij komen terug in tranen,ze heffen smeekbeden aan, en ik zal hen leiden Ik breng hen naar stromende beken en voer hen over geëffende wegen; daar kunnen zij niet struikelen.

Vandaag bezoeken we het mausoleum. We merken een hevige strijd maar blijven gericht op het kruis van Jezus. Wanneer we voorbij de glazen kist waarin het dode lichaam van Kim Il Sung ligt zijn valt er een last van ons af.

Buiten vieren kinderen een nationaal feest. Het is een vrolijk gezicht. Daarna gaan we naar een oorlogskerkhof. Dit hebben we op een vorige reis ook gezien.

Verder bezoeken we vandaag een bloemententoonstelling en een orkestuitvoering in verband met de geboortedag van Kim Il Sung.

We sluiten de dag af met een bezoek aan een karoke club een vrolijke avond.

Vrijdag 16 april 2010.

Dagtekst Hebreeën 4:15-16

Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde. 16 Laten we dus zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige, waar we telkens als we hulp nodig hebben barmhartigheid en genade vinden

Het weer is inmiddels aangenaam. Vandaag gaan we naar de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De informatie is gelijk als 2 jaar geleden. In de middag nog naar de Koreaanse muur gegaan. Deze is opgezet om vluchtpogingen tegen te houden. Daarna terug naar Pyong Yang.

Een busreis van 3 uren over hobbelige wegen.

Zaterdag 17 april 2010.

Dagtekst Openbaringen 11:12-12:11

11-12 Er klonk een luide stem uit de hemel, die tegen hen zei: ‘Kom hierboven.’ Toen stegen ze in de wolk op naar de hemel, voor het oog van hun vijanden

12-11 Zij hebben hem dankzij het bloed van het lam en dankzij hun getuigenis overwonnen. Zij waren niet aan het leven gehecht en hebben hun dood aanvaard.

Vandaag bewolkt en fris maar niet echt koud.

We gaan naar het noorden de bergen in. We bezoeken het gebouw waar alle geschenken worden getoond. Misschien zien we Corries schilderij of de ontworpen vlag die we eerder als geschenk hebben gegeven.

Bij het geschenk dat Billy Graham in 1992 heeft gegeven kunnen we de betekenis uitleggen.

Het is een wereldbol met een duif per werelddeel erboven.

Voor de wereld het symbool voor de wereldvrede, voor de Christenen een symbolische wijze hoe de Heilige Geest is uitgestort over de wereld.

Het is een mooie getuigenis.

Zondag 18 april 2010.

Dagtekst Psalm 146: 1-8

Halleluja!, Loof de HEER, mijn ziel. 2 De HEER wil ik loven, zolang ik leef, mijn God bezingen zolang ik besta. 3 Vertrouw niet op mensen met macht, op een sterveling bij wie geen redding is. 4 Stokt zijn adem, hij keert terug tot de aarde, op die dag gaat hij met zijn plannen ten onder. 5 Gelukkig wie de God van Jakob tot hulp heeft, wie zijn hoop vestigt op de HEER, zijn God, 6 die hemel en aarde heeft gemaakt, de zee en alles wat daar leeft, hij die trouw is tot in eeuwigheid, 7 recht doet aan de verdrukten, brood geeft aan de hongerigen. De HEER bevrijdt de gevangenen, 8 de HEER opent de ogen van blinden, de HEER richt de gebogenen op, de HEER heeft de rechtvaardigen lief

Een belofte om verdrukten recht te geven en de hongerigen brood, voor een volk waar veel verdrukking en honger is.

Vandaag gaan we naar een kerk waar we aansluitend op de dienst een korte getuigenis over vergeving en verzoening zullen geven en afsluiten met een gebed. De getuigenis is als bijlage bijgevoegd

In de middag zullen we bidden voor Noord-Korea in het Moran park op de top van een heuvel gelegen aan de rivier die door Pyong Yang heen stroomt.

We bezoeken de kerk, het is dezelfde als vorig jaar. Er worden video-opnamen gemaakt.

Het vertaalkastje werkt niet, maar we krijgen precies op tijd een signaal dat we onze hand moeten opsteken als we iets willen zeggen.

De getuigenis, die gaat over verzoening over de mensen onderling en tussen God en de mens, wordt voorgelezen.

En volledig vertaald in het Koreaans. Ook gebed waarmee Corrie afsluit wordt vertaald.

We voelen Gods goedkeuring over het geheel. Hij heeft er een welbehagen in.

Het is mooi dat er tv-opnamen zijn gemaakt zodat de boodschap van verzoening verder kan worden verspreid.

Na de kerkdienst bezoeken we het spy schip Pueblo. Dit hebben we vorig jaar ook gezien.

In de middag gaan we naar het Moranpark. Daar is een hoge heuvel vanwaaruit je heel Pyong Yang kunt overzien.

Het ligt bij de Toedong rivier. Daar proclameren we Jesaja 61.We bidden voor en zegenen we het Koreaanse volk.

De mensen in het gezelschap zijn nieuwsgierig wat we doen. Het is een getuigenis van Gods liefde voor het Koreaanse volk.

Na afloop zijn we erg moe. Het was vandaag een zware geestelijke strijd. Verder bezoeken we deze dag nog de overwinningsboog en wat winkels.

In de avond wordt er druk gepraat over het nieuws van de vulkaanuitbarsting in IJsland.

We gaan bidden dat de wind draait en de vulkaan tot rust komt.

Maandag 19 april 2010.

Dagtekst Matteüs 7:7-8, 13-14

7 Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. 8 Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan13 Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. 14 Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.

Vandaag bezoeken we een Oorlogsmuseum, bierfabriek en een galerie.

Corrie koopt nog een nieuwe jas. Het Chinese jack heeft het begeven.

De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk drankje in de bar.

De voorbereidingen voor de terugreis worden gemaakt.

Dinsdag 20 april 2010.

Dagtekst Nahum 2:1

1 Daar,over de bergen, snelt een vreugdebode.Hij kondigt vrede aan. Vier de feesten, Juda, los je geloften in, want nooit meer trekken schurken door je land, ze zijn volledig uitgeroeid

Vandaag vliegen we van Pyong Yang naar Peking. Dit gaat voorspoedig.

Op het vliegveld laten we ons vertellen dat onze vlucht naar Amsterdam is gecanceld.

We kunnen pas op 10 mei terugvliegen.

We blijven uiteindelijk staan in het geloof dat we morgen toch naar huis kunnen.

En geven het aangeboden ticket voor 10 mei terug.

Het lukt ons maar 1 keer om met Nederland contact te krijgen. Een bemoedigend bericht dat er weer zou worden gevlogen. Goed bidden en afwachten.

Nauwgezet de weg van God volgen het smalle pad niet meegaan met de menigte.

Later horen we dat de bidgroep ons kwijt is, maar is gaan voor Gods gebaande wegen, voor ons door de lucht

Woensdag 21 april 2010.

Dagtekst 1 Petrus 5:8 en Spreuken 3:5

8 Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi.5 Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht.

Na een goede nachtrust om 9 uur naar het vliegveld.

Inderdaad er wordt weer gevlogen op Amsterdam, Brussel en Berlijn.

Echter onze vlucht is gecanceld. Het alternatief is 3 weken wachten in Peking.

We laten ons leiden door de Heilige Geest en besluiten naar Seoel te vliegen om van daaruit naar West Europa te vliegen het liefst naar Amsterdam.

Het pad is nauw en we dienen volledig op de Heer te vertrouwen.

Op het vliegveld van Seoel worden we eerst door de informatiebalie verwezen naar het KLM kantoor. Na enig zoeken vinden we dit, ja het is mogelijk om naar Amsterdam te vliegen de volgende dag. Het zijn wel dure tickets.

We worden verwezen naar een travel agency. We gaan op zoek en na enige tijd worden we geleid naar een Aziatisch reisburo. De man kijkt en inderdaad er zijn nog tickets beschikbaar naar Amsterdam. Het volgende probleem is dat de creditcard niet wordt geaccepteerd.

Dan maar cash betalen. Ook bij de eerste bank werkt de credit card niet.

De man blijft met ons meegaan naar een volgende bank. En jawel de credit card werkt.

Alleen het bedrag is gelimiteerd. Dan via de balie maar we komen niet verder dan 70% van het bedrag. De andere pasjes werken niet volgens de man, maar de Heilige Geest geeft aan door te zetten. En jawel met 4 pasjes geldopname komen we aan het benodigde bedrag.

10 minuten later hebben we de tickets. Al met al zijn we zo’n kleine drie uur bezig geweest.

We zijn de man dankbaar voor zoveel medewerking.

We danken God voor zijn nauwgezet pad. Nu nog een hotel boeken. Uiteindelijk helpt de vrouw van de info ons door zelf een hotel te reserveren. Een half uur zijn we met de pendelbus bij het hotel. Op de hotelkamer proclameren we de getuigenis uit Pyong Yang. Die moet ook in Zuid-Korea worden uitgesproken.

Woorden van vergeving en verzoening. We vragen aan een mevrouw bij de balie om naar het geheel te luisteren maar ze geeft halverwege aan niet verder geïnteresseerd te zijn.

We krijgen nog wel het adres van een kerk in Seoul. We zullen het stuk opsturen vanuit Nederland met het verzoek om het getuigenis daar wordt voorgelezen tijdens de dienst.

Na het eten nog uitgebreid met elkaar gebeden en daarna gaan we slapen.

Contact met Nederland is niet mogelijk omdat onze mobiele telefoons niet werken in Zuid-Korea. We laten het maar rusten.

Donderdag 22 april 2010.

Dagtekst Jesaja 40:31

maar wie de HERE verwachten, putten nieuwe kracht; zij varen op met vleugelen als arenden; zij lopen, maar worden niet moede; zij wandelen, maar worden niet mat.

Vandaag tijdig naar het vliegveld. Nadat we eerst uitvoerig hebben gebeden en God gedankt dat Hij ons zo heeft geleid en ons verder zal leiden deze dag.

Ja, het is voortdurend het smalle pad dat nauwgezet gevolgd moet worden.

Op het vliegveld vragen we om een teken dat alles in orde is en even later staan we voor een bord waarop met koeienletters staat dat onze vlucht op tijd is.

We kunnen over anderhalf uur inchecken. We gaan eerst kijken voor een ontbijt.

Het inchecken verloopt volgens schema en om kwart voor twee zitten we in het vliegtuig richting Amsterdam.

De man naast ons begint over het geloof te praten eerst er tegen te ageren. Wat heeft het Christendom nu opgeleverd. We geven hem een boekje over de Heilige Geest. Hij begint er nieuwsgierig in te lezen en wordt steeds enthousiaster. Het wordt hem duidelijk dat hij op een verkeerd geestelijk spoor heeft gezeten. Ja hij heeft Jezus in zijn hart toegelaten.

Is het dan voor deze ene dat wij een omweg naar huis maken???

’s Avonds tien uur terug in de tijd landen we om 18.00 inAmsterdam Via onze verbindingsman nog snel iedereen van de terugkomst bericht. En we rollenrond 22.30 in ons bed. Heerlijk om weer thuis te zijn.

Bijlage:

Getuigenis:

Wij komen uit liefde voor het Koreaanse volk.Om te vertellen dat God het Koreaanse volk liefheeft. We zijn hier als ambassadeurs van Gods Koninkrijk. God is bedroefd om te zien hoe Koreaanse families gescheiden van elkaar moeten leven. In 2006 waren we in Seoel en zagen de grens tussen Noord- en Zuid Korea In 2008 waren we in Pyong Yang en opnieuw zijn we bij de grens geweest, maar nu aan de noordzijde In de nieuwjaarsboodschap heeft de regering van de DPRK gesproken over verzoening tussen het Koreaanse volk. Dat families elkaar weer in de armen kunnen sluiten. Woorden van geloof, hoop en liefde, de meeste hiervan is de liefde.

Namens God mogen wij vandaag het Koreaanse volk bemoedigen om verder het woord der verzoening te spreken en de bediening der verzoening op te nemen.

2 Korintiërs 5:17-20

17 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen. 18 Dit alles is het werk van God. Hij heeft ons door Christus met zich verzoend en ons de verkondiging daarover toevertrouwd. 19 Het is God die door Christus de wereld met zich heeft verzoend: hij heeft de wereld haar overtredingen niet aangerekend. En ons heeft hij de verkondiging van de verzoening toevertrouwd. 20 Wij zijn gezanten van Christus, God doet door ons zijn oproep. Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.